Försäkringar om olyckan är framme

Ibland händer det en olycka, och oavsett om den är liten eller stor är det alltid jobbigt. Som tur är finns det en hel del försäkringar som kan vara bra att ha i olika situationer. Men det finns också många försäkringar som du inte alls har någon användning för.

Försäkringar du måste ha

Hemförsäkring

En hemförsäkring är det allra viktigaste du kan ha, och den är ett absolut måste. Den innehåller flera olika delar. En av dem är det grundläggande skyddet för dina ägodelar, och en annan är ett skydd om du till exempel skulle bli rånad eller krävd på skadestånd. Det ingår även ett rättsskydd som innebär att du kan få ersättning om du måste anlita en advokat. Den sista delen i hemförsäkringen skyddar dig utomlands.

Det spelar ingen roll om du bor i villa, bostadsrätt, hyresrätt eller hyr i andra hand. Du måste ha en egen hemförsäkring ändå. Bor du i villa måste du även ha en villaförsäkring för att skydda tak, väggar och golv.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är ett krav om du har ett fordon. Den täcker skador både på personer och fordon, och det är väldigt viktigt att du skaffar trafikförsäkring samma dag du blir ägare av till exempel en bil.

Om du inte har någon trafikförsäkring måste du betala en avgift som är många gånger högre. Du bör även ha hel- eller halvförsäkring på bilen, utöver trafikförsäkringen. Den kan ge dig ersättning vid brand, stöld, skador och mycket annat. Det kan bli stora kostnader om du inte har rätt försäkring när olyckan är framme. Du kan ta ett lån på sambla.se för att snabbt betala en stor utgift, men det är bättre att se över försäkringarna innan något händer.

Försäkringar som kan vara bra att ha

Sjuk- och olycksfallsförsäkringar

Vem som helst kan bli sjuk eller få nedsatt arbetsförmåga, vilket kan innebära ett stort inkomstbortfall och merkostnader. Samma sak gäller olyckor, och då kan en sjuk- och olycksfallsförsäkring göra stor skillnad.

Djurförsäkring

Vård- och medicinkostnader för husdjur kan kosta tiotusentals kronor om ditt djur inte är försäkrat. Priserna för en djurförsäkring varierar mycket. Det beror på vilket slags djur det handlar om, vilken ras det är och hur gammalt djuret är.

Barnförsäkring

Den som har barn bör ha en barnförsäkring. Barn är redan försäkrade på skoltid genom kommunen, men de behöver en separat barnförsäkring för olyckor och sjukdomar som sker utanför skoltid.

Livförsäkring

En livförsäkring kan ge dina efterlevande ekonomisk trygghet om du skulle avlida i förtid. Det kan till exempel säkerställa att familjen kan bo kvar i hemmet.

Försäkringar du kan strunta i

Produktförsäkringar

Försäkringar för separata elektroniska apparater är helt onödiga, eftersom de redan täcks av konsumentköplagen samt din garanti och hemförsäkring. Om du ändå känner att du vill ha något mer skydd så är det bättre att teckna en drulleförsäkring till din hemförsäkring.

Reseförsäkringar

Separata reseförsäkringar kan också vara onödiga. Många har redan ett skydd genom hemförsäkringen. Dessutom ingår avbeställningsskydd i de flesta kortföretag, så om du betalar resan med kort behöver du inte köpa till något separat skydd.

ID-stöld

En separat försäkring för skydd mot identitetsstöld brukar vara ganska dyrt, och det är sällan du får ersättning för ekonomisk förlust vid ID-stöld. Dessutom ingår ID-skydd i de flesta hemförsäkringar.